Форум »Други » Общи приказки » Отопление с климатик при ниски температури
1. bugi - 04 Юли, 2009 - 00:53:23
Здравейте,
Някой може ли да опише проблема за отопление с климатик при ниски температури (например под минус 10 градуса)? Проблема е във вида на използвания фреон или .....?
__________________________________________________________
Някой да ли все пак ще отговори на въпроса на темата? Това -10 съм го посочил като пример, става въпрос за температури под нулата. Много ми е интересно кои са тези марки климатици, които работят без проблеми при -25 и ...... Благодаря!

2. miro - 04 Юли, 2009 - 22:29:24
Климатика е хладилна машина а не отоплителен уред.
__________________________________________________________
Под - 10 градуса какво се прехвърля с тази помпа малко не ми е ясно ?
Да сте чували за обратния кръг на Карно?

3. Гост - 05 Юли, 2009 - 22:00:16
Ами изясни си го има климатици които и при -25 достигат зададената температура дори тя да е 30 градуса
и колко дни има под - 10 градуса в България ?

4. ewgeny - 06 Юли, 2009 - 07:59:00
Малко бъркаш,климатика е термопомпа,а не хладилна машина,респективно може и да топли.
Ами бе! Верно? Я сега тогава обясни каква е разликата между двете? Ам хладилната машина не топли ли? А термопомпата не охлажда ли?

Да обясня - хладилна машина е теоретичното понятие за термопомпа. Тепрмопомпите са много видове, като компресорните са една малка част. И още нещо, термопомпа се използва от топлотехниците, а хладилна машина от физиците. Компренте???

5. modac - 06 Юли, 2009 - 20:10:23
miro , Малко бъркаш, климатика е термопомпа, а не хладилна машина, респективно може и да топли.
____________________________________________________________________
Разликата е в това,че термопомпата е уред,предназначен за отопление,а хладилната машина не.
____________________________________________________________________
Bugi извинявай аз май без да искам разводних темата с първия ми отговор.Нека се опитам да ти обясня защо климатиците не работят добре при -10 и по-надолу,че някой и преди -10.
Температурата на изпарение на хладилния агент при климатика е около 0 градуса.Когато околната температура е над нулата спокойно отдаваш топлина при изпарение на фреона 0(не бъркай топлина с температура).С други думи топлиш си стаята и охлаждаш околната среда.Когато,обаче външната температура падне под нулата вече се затруднява отдаването на топлина,тъй като се получава конденз по топлообменника и естествено конденза замръзва-респективно нямаш топлообмен.Това е най-просто казано.Успех!
____________________________________________________________________
Проблема с топленето през зимата го решавам с нагреватели на външното тяло.Хем не хваща лед,хем затоплят "околната среда" и имат топлообмен

6. Гост - 07 Юли, 2009 - 19:08:37
Да modac, прав си че кпд то пада но пак грее ако е читав климатика.
При 0 градуса няй много трупа скреж защото въздуха е влажен при -15 въздуха вече не е толкова влажен и трупа по малко скреж

7. ewgeny - 08 Юли, 2009 - 14:09:27
Аз изобщо не се шегувам, че "хладилна машина" е понятие на физиците, а "термопомпа" на топлотехниците. Разлика друга няма.
Тази работа със реотана отвън, не мисля че е рационално. В превод, пренасяш топлината, от реотана в помещението. Ами, че пусни го направо вътре.
Обяснението, че фреона се изпарява при 0 градуса е леко подвеждащ. Как ще се отопляваш при -2? Тогава фреона няма ли да остане НЕизпарен, а тогава как пък ще кондензира, за да стопли?
Трудно е да се обясни как топли климатика ако не си запознат със някои основни, приципи на топлопренасяне, термодинамика и др.
Основно което трябва да възприемеш е че: Климатика не произвежда топлина (или студ), а пренася топлина (трябва да разбираш понятието) от ниско температурно ниво, към високо. Както водата се стича от високо към ниско, а за обратното ти трябва помпа, така и топлината преминава от по-топло към по-студено, а за обратното ти трябва какво.......правилно - термопомпа.

8. hladnia - 12 Юли, 2009 - 10:31:18
Разликата е в това,че термопомпата е уред,предназначен за отопление

http://www.soft-clima.com/index.php?showtopic=1368
Що се отнася до съвременните климатици този коефициент би трябвало да е поне 3 и достига до малко повече от 5 ( последното се отнася за климатици с цена 2-3 хиляди лева) за да се покрият регулаторни и законови мерки предприети от съответните правителства с цел да се намали консумацията на енергия и да се запази околната среда. Що се отнася до вас колкото коефициента на вашия климатик е по висок толкова цената на отоплението с климатик ще бъде по-ниска, т.е ще платите по-ниска сметка за ток.

От горното не трябва да оставате с впечатление че климатика е перпетум-мобиле- изразходва 1 кВ и произвежда 3.5 кВ. Напротив всеки климатик следва строги и прости физични закони и единственото което прави е да премества топлина от едно място на друго. Ако се охлаждате то топлината се премества от стаята навън. Това е така защото в този режим температурата на топлообменника на външното тяло е около 50 ° C, т.е. даже когато навън е 40 ° C можем да топлим външния въздух. През зимата обратно- взема се топлина отвън и се вкарва вътре, вярно че е трудно да повярва човек, но при -10 ° C има достатъчно топлина за затопляне на апартамента- всъщност от гледна точка на физиката до -273 ° C все още има някаква топлина,колкото и малко да е тя.

9. miro - 12 Юли, 2009 - 23:45:19
hladnia , Какво общо има между термо динамиката и този коефициент ?
И колко енергия е нужна на една термопоммпа да се развърти на празен ход без да прехвърля топлина ?

10. hladnia - 14 Юли, 2009 - 19:23:48
Какво общо има между термо динамиката и този коефициент ?
Общото със формули не мога да го докажа но някой печен инженер може , НО от практика се вижда че маркови и скъпи климатици работят при ниски температури. Предишния текст го давам от посочения саит .
И колко енергия е нужна на една термопоммпа да се развърти на празен ход
Тук нещо не разбрах въпроса .
При вакуумирана система (да се развърти на празен ход) няма на какво да отдаде топлина (липсва флуид ) НО при наличието на фреон (при мачкането на молекулите няма начин да не се предаде топлина.R22 например спира да се изпарява при -40С та при -20 С може още да поеме топлина от външната околна температура .

11. Гост - 14 Юли, 2009 - 21:01:59
Ами R410А като има -51 изпарение дали не е по добре . ето :
http://www.tehcomservis.com/info/ref/R22_na_R407C.html
_____________________________________________________________
Говорим дали топлят или не.Много ясно е на всички наз че около 0 градуса работи по добре от колкото при -15 градуса

12. miro - 14 Юли, 2009 - 22:58:49
batalski , Проблема не е в изпарението а в количеството на изпарените пари.
За 1кг. фреон количеството на парите при -51 градуса на изпарение е с пъти по малко от количеството при 0 градуса на изпарение, понижи ли се температурата на изпарение се понижава и температурата на кондензация и от там се намаля топлоотдаването.Климатиците без значение марковили са или не запръзват поради това че им пада температурата на изпарение под нула градуса, при -20 градуса е много трудно да се подържа 0 градуса на изпарение.
Говорим дали топлят или не.Много ясно е на всички наз че около 0 градуса работи по добре от колкото при -15 градуса
Говорим откъде ще дойдат тези пари да се компресират и да отдадат топлина.
За да топли климатика трябва компресора да засмуква пари и да ги нагнетява и при нагнетяването се отделя топлина, но за целта парите трябва да имат дебит.
Инвенторния климатик не повишава дебита на парите а контролира оборотите на компресора.С регулиране на оборотите не се повишава дебита на засмукваните и кондензиралите пари.

13. petko - 15 Юли, 2009 - 12:38:08
В техническите описания на климатиците има една таблица която показва при каква външна температура какво става с хладилната (топлинна) мощност например при 7 градуса ако е Х то при 0 е Х*0.9 и тази зависимуст не е линейна ... наблягам на думичката НАПРИМЕР да не вземете да се хванете за примера

14. Гост - 15 Юли, 2009 - 20:49:00
miro В нискотемпературните камери като температурата е -20 фреона да не би да спира да се изпарява.Та те от къде зимат пари и дали нямат дебит?.Чакам отговор

кола при 1000 оборота и на 2000 оборота сигурно харчи еднакво не смуче ли повече бензин

15. kolyo - 15 Юли, 2009 - 20:58:57
Ще взема да изтрия тая тъпа тема.
batalski , въпросът е :
проблема за отопление с климатик при ниски температури
а отговора - отоплението с климатик при ниски температури не е икономически изгодно
При -20 градуса външна температура КПД-то на климатика е колкото и на обикновенна "духалка" , а цената му 20-30 пъти по висока.
Ако беше ефективно и ескимосите щяха да се топлят с климатици
________________________________________________________________
Дните с температури под - 10 градуса в София не са повече от десет , но може bugi да живее на връх Мусала, или във Финландия

16. Гост - 15 Юли, 2009 - 21:27:14
Дано не живее на северния полюс.Че трябва да пита ескимосите как се топлят

17. miro - 16 Юли, 2009 - 08:01:45
Дано не живее на северния полюс.Че трябва да пита ескимосите как се топлят
batalski , Не е по темата но ще се опитам да ти обесня как се топлят Ескимосите.

Температурата на чистия лед е 0 градуса.Ескимосите си правят къщите от лед и палят огън вътре, предимно се топлят с китова мас.отвън може да е -30 -50 гр. Но вътре става +5 градуса и си е направо лято за тях. Както предполагам знаеш ледът започва да се топи от +5;+8 гр.(както при саморазмразяващите се хладилници).
Ледът започва да замръзва при - 5 градуса и следователно климатиците работят ефективно до -5 градуса. На Панасониците изрично е опоменато че са ефективни до - 5 градуса, макар че работят и при - 20 и повече.

18. ewgeny - 16 Юли, 2009 - 09:28:03
Дните с температури под - 10 градуса в София не са повече от десет
За това си има инжинерно понятие "неосигуренст" в часове, като има таблици за 0, 20, 200 и 400 часова неосигуреност, според които се оразмеряват отоплителните инсталации.Powered by ExBB 1.9.1

    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!
Гласувай за тази страница в Българския ТОП

[ Script Execution time: 0.0545 ]   [ Gzipped ]